Nieuwste foto's

Bank, Fries museum Leeuwarden

'Fibula' 2013 collectie Fries museum

Paardenhoofd met manen

(Leerlingenwerk workshop 'Eye bombing')

M&M vis met piranha

(Leerlingenwerk workshop 'Eye bombing')

Apekop

(Leerlingenwerk workshop 'Eye bombing')

Feestvierder

(Leerlingenwerk workshop 'Eye bombing')

50 eurocent happer

(Leerlingenwerk workshop 'Eye bombing')

"Nou, ik ga weer" (Personage)

(Leerlingenwerk workshop 'Eye bombing')

Kunstwerk paardendrama te Marrum

Klik hier voor tekst over het kunstwerk

 

 

Kunstenaar Machiel Braaksma maakte voor de Slachtemarathon drie kunstwerken op basis van het thema 'Ûnderweis' (Onderweg). In opdracht van de Rabobank werden twee huiskamerbanken onder handen genomen welke gedurende het evenement langs de route staan. Daarnaast maakte hij op hetzelfde thema het autonome beeld 'Bigfoot'.

Onderweg/ Eksterbank (Rabobank nr.1, Locatie Easterwierrum)
Zowel de sponsor, de Rabobank, als kringloopwinkel de Estafette, leverancier van de materialen en tevens participant van deze opdracht, houdt zich bezig met waarde en het toekennen van waarde aan zaken. Hier komen beide instanties samen in iets dat het summum is voor wat betreft de reflectie van waarde. De complete bank is bedekt met glanzende voorwerpen die zich, eendrachtig samenwerkend, op lijken te richten tot een kostbare schat. De bank doet voorkomen alsof deze door een ekster is gekoloniseerd. In China is de ekster een verkondiger van geluk. Deze blinkende bank is een ode aan de ekster.

Onderweg/ “Houd de bank!” (Rabobank nr.10, Locatie Tsjummearum)
De asymmetrische bank bij kunstenaar Machiel Braaksma thuis werd voor deze gelegenheid gepromoveerd tot kunstobject voor de Slachtemarathon. Het was de enige ‘aerodynamische bank’ die hij kon vinden. De gestroomlijnde contour vormde het uitgangspunt om de bank als semi voertuig en personage op te voeren: een ding dat op z'n eigen wijze aan de Slachtemarathon deelneemt en naar voren ploetert. De poten zijn onder de bank vandaan gezaagd. In de plaats daar van is een hoeveelheid sportschoenen gemonteerd en op de hoge zijleuning prijkt een aluminium autospoiler. Met deze twee toevoegingen wordt alles even op z'n kop gezet: de bank wordt bezield, net zoals 'Thing', de zelfstandig lopende hand in The Addams family.

Onderweg/ Bigfoot (Locatie Lytsewierrum)
Er is een beroemd filmpje van ene Patterson waarop een vermeende Bigfoot is vastgelegd. Nep of niet, op dit deels schokkerige filmpje beent een Bigfoot weg, met nadrukkelijk zwaaiende armen. Het is lopen in optima forma. Machiel Braaksma heeft deze legendarische actie a.h.w. bevroren door een inmiddels iconische geworden pose uit deze film in een landschap met een 'niets aan de hand' dorpje op de achtergrond te laten zien. Het contrast en de vervreemding is groot: een rustend landschap en een solistische Bigfoot, een onverwachte verticale verschijning, die als klap op de vuurpijl onbedoeld 13500 wandelaars tegenkomt.

Machiel maakte een 3D assemblage, een 'schets', met een paar uitgewerkte partijen in touw en visnetten. Het is tegelijkertijd een Bigfoot én een vogelverschrikker geworden, een hoop troep én een hallucinatie van 'zie ik het goed?' Vanuit één punt vormen de achteloos geknoopte en gerangschikte touwtjes optimaal een krachtige Bigfoot. Voorbij dat punt lijkt alles weer te verworden tot wat het is: een verzameling materialen en wordt aldus de mythe omtrent het bestaan van Bigfoot in stand gehouden.

 

 

Locomotief/BAHCO
31cm x 9,5cm x16,5cm
Collectie Jan de Waard en Elly Albers

 

 

Ongenode gast/passant
Kunst bij de boer, Drogeham
Ford ka

 

 

 

 

Muurreclame
2m x 2,5m
Wortelhaven, Leeuwarden

 

'Omroepbericht'
Performance
Literaire trein Leeuwarden/Stavoren

 

Weest bevlogen
Vlot
Kunstmaand, Ameland

 

 

  

 

 


Tropisch aquarium
190cm x 88cm x 42cm
Fries Museum, Leeuwarden

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

‘Weest bevlogen’
Festuca Glauca/siergras
1m x 15m
Lyclematuin, Beetsterzwaag

 

Secretarisvogel
73cm x 79cm x 31cm
Collectie Sytze Pruiksma